ЦІННОСТІ: ЯК БУДУВАТИ ЖИТТЯ, СПОВНЕНЕ СЕНСОМ

list Розділ: З турботою про себе: психологія і культура Дата публікації: favorite Вподобання: 1855

Минув перший місяць 2023-го, й від цієї швидкості часом стає лячно. День за днем, тиждень за тижнем спливають роки, а стільки всього хочеться встигнути! Поспіхом ми потрапляємо в пастку багатозадачності, забуваємо жити в моменті. Від хронічного стресу вигораємо емоційно й фізично. Про кожен із цих аспектів сучасного життя FASHIONISTA вже писала – переходьте за активними посиланнями, якщо теми вам близькі. Сьогодні ж зануримося на рівень глибше і поговоримо про наші цінності й те, як вони допомагають будувати щасливе життя.

Слідувати за цінностями можуть тільки люди, бо лиш ми бачимо свої довгочасні цілі й перспективи. Зріла людина погоджується на відстрочений гедонізм, відмовляючи собі у миттєвому задоволенні тут і тепер, заради чогось більшого і ціннішого згодом.

Що ж таке цінності? Цінності – це глибинні бажання серця, які ведуть нас життям, сповнюють його сенсом і мотивують. Вони є відповіддю на питання: для чого я живу? що додає мені сил підійматися й іти вперед? якою людиною я хочу бути? які стосунки будувати?

Найкраще формулювати цінності одним-двома словами, на кшталт: турбота, любов, краса, естетичне задоволення, здоров’я, пізнання, незалежність, безпека, патріотизм, екологія, слава, привабливість, сім’я, особистісний розвиток, гедонізм, пригоди, дружба, материнство, свобода, досягнення, подружнє життя, чесність, кар’єра, творчість, авторитет, наука, лідерство тощо. У кожної людини є від трьох до дев’яти ключових цінностей, а їхня ієрархія і формує нас як особистостей.

ЦІННОСТІ: ЯК БУДУВАТИ ЖИТТЯ, СПОВНЕНЕ СЕНСОМ

ЦІННОСТІ: ЯК БУДУВАТИ ЖИТТЯ, СПОВНЕНЕ СЕНСОМ

Цінності й цілі. Аби життя не нагадувало день бабака, узгоджуйте свої цілі й плани з цінностями. Тоді ви кайфуватимете від самого руху вперед й мікроперемог, наповнюватиметеся від них енергією, легше долатимете дискомфорт і страхи та погоджуватиметеся на відстрочений гедонізм. Коли ми щиро зацікавленні в досягненні мети, зростають і наші шанси на успіх.

Наприклад, однією з ваших цінностей може бути професійна реалізація. Це шлях тривалістю в життя. А от знайти конкретну роботу, пройти навчання, розпочати нову справу – це цілі, досягнення яких робить життя наповненим, наближає до омріяного.

Якщо вашою цінністю є здоров’я, то цілями, узгодженими з нею, будуть: щорічні огляди у терапевта, планування збалансованого меню, тренування в залі чи вдома тричі на тиждень, сон щонайменше 7 годин на добу тощо.

Для цінності «діти» цілями стануть сплановані подорожі, проведений разом вихідний, купівля омріяної іграшки, вечірні читання, що стали ритуалом, та ін.

Примітно, що одна цінність здатна породити одразу кілька цілей в різних сферах нашого життя.

Що є моїми цінностями? Інколи визначити власні цінності виходить не одразу. Це не точна наука, і чіткого рецепту чи переліку тут нема. Ви формулюєте свій список та ієрархію так, як вважаєте за потрібне.

Якщо питання «що для мене по-справжньому важливо?», «чо́му я хочу присвятити своє життя?», «чого мені бракує?» викликають розгублення, присвятіть трохи часу простій вправі від Расса Гарріса – відомого тренера з ТПП (терапії прийняття і послідовності).

Уявіть, що вам вісімдесят і ви оглядаєте прожите життя з висоти своїх років. Закінчіть, будь ласка, речення:

  • – я витрачала забагато часу, переживаючи через....

  • – я надто мало часу приділяла...

  • – якби я могла повернутися в минуле, я б...

ЦІННОСТІ: ЯК БУДУВАТИ ЖИТТЯ, СПОВНЕНЕ СЕНСОМ

ЦІННОСТІ: ЯК БУДУВАТИ ЖИТТЯ, СПОВНЕНЕ СЕНСОМ

Важливо розрізняти, де ваші істинні бажання, а де нав’язані повинності, деструктивні й негнучкі установки. Аби впоратися з сумнівами, дайте відповідь ще на два питання:

1. Якщо я матиму повне схвалення всіх значущих для мене людей і мені більше не потрібно справляти на них враження, що я зроблю зі своїм життям? Якою людиною спробую стати?

2. Якби я не керувалася судженнями і думками людей навколо, що б змінила в житті?

Для глибшого занурення в тему і дослідження себе FASHIONISTA радить дві книги:

  • - бестселер «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі» Віктора Франкла;

  • - «The Happiness Trap. Stop Struggling, Start Living» Расса Гарріса. Її поки нема в українському перекладі. Але якщо ваша англійська на достатньому рівні, дуже рекомендуємо!

У найскладніші часи контакт зі своїми цінностями допомагає впоратися з викликами життя. Коли ми знаємо, що для нас по-справжньому важливо, то черпаємо в цьому сили, наснагу жити й боротися. Цінності неможливо забрати, вони завжди залишаються з нами і визначають вектор нашого руху. Навпроти них неможливо покласти галочку «досягнуто», а от цілі, що ґрунтуються на них, сповнюють життя радістю і задоволенням.

FASHIONISTA бажає кожній своїй читачці наповненого сенсом життя, що співзвучне з цінностями. Як пише Р. Гарріс: «У різних людей різні цінності, але це не означає, що в когось вони кращі, а в когось гірші. Це говорить лише про те, що ви цінуєте різні речі». Пізнавайте себе, відсіюйте зайве і бутьте щасливою!

Все буде Україна!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ