ЯК БУТИ СТІЙКОЮ У ЧАС ВІЙНИ

list Розділ: З турботою про себе: психологія і культура Дата публікації: favorite Вподобання: 1484

Команда FASHIONISTA призначає словом, що символізуватиме і визначатиме життя у 2024-му році, стійкість. На роздуми про її вагу в наших життях наштовхнув фінальний епізод подкасту «Простими словами» з лікарем-психотерапевтом Олегом Романчуком. Спеціальний сезон подкасту було створено в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» з ініціативи Першої леді України.

Тут і тепер FASHIONISTA хотіла б розібратися у формулі психологічної стійкості, запропонованої паном Олегом. Всього в ній п’ять елементів.

Selfcare by FASHIONISTA: How to build resilience

Selfcare by FASHIONISTA: How to build resilience

Перший складник психологічної стійкості – це наші цінності. Усвідомити їх важливо, але точної науки тут нема. Не існує вичерпного переліку, де ви гарантовано знайдете розтлумачені і близькі саме вам цінності. Лиш ви можете відповісти на питання: що дає мені запал до життя? ради чого хочеться просинатися щоранку? чому я хочу присвятити своє життя? Яке ім’я дати своїм цінностям і яким сенсом наповнити – це відповідальність кожного.

Помічним стане пост від FASHIONISTA«Цінності: як будувати життя, сповнене сенсом». Ми багато що можемо втратити, але цінності – це невід’ємна частка нас, наші дороговкази. Вони освітлюють наш шлях у найтемніші часи.

Другий складник – ефективна дія. Нарікати на долю і сидіти склавши руки – це рухатися геть від психологічної стійкості. А от плекати її в собі допомагає проактивність. У складних, незрозумілих ситуаціях звертайтеся до себе і шукайте відповідь на питання: гаразд, що я можу зробити тепер? Ставте його частіше у непростих ситуаціях і поступово розвинете у собі проактивність.

Влучно Олег Романчук згадав про етимологію слова надія – це те, що кличе нас на дію. Тобто це не про очікування того, що станеться, а про розуміння, що ти маєш вибір щось робити. Це не про сліпий оптимізм, як у парадоксі Стокдейла: «сліпі» оптимісти втішають себе надто обнадійливими сценаріями, а коли ті не реалізовуються – втрачають віру і занепадають духом.

Робити треба не будь-що, а корисну дію. Передусім, приймаючи дійсність такою, як вона є. Це перший і абсолютно необхідний крок для проактивності. Якщо немає прийняття – немає сенсу кудись іти, бо просто не буде вихідних даних і ви підете манівцями. Уміння не робити зайвого – теж про проактивність.

Третій складник – мудре мислення. Воно про вміння давати лад думкам, мати час на сповільнення, безмовне споглядання; про скеровування мислення у бік надії, планування, продумування своїх кроків.

Якщо ваші дії часто випереджають думки, FASHIONISTA радить застосовувати техніку OMRA. Вона допоможе направляти свої думки, відтак і дії, в потрібному й продуктивному руслі. Розшифровується абревіатура так:

Selfcare by FASHIONISTA: How to build resilience

Selfcare by FASHIONISTA: How to build resilience

O – OBSERVATION – СПОСТЕРЕЖЕННЯ/ОПИС. Що я зараз роблю? Детально й об’єктивно опишіть собі, що ви зараз робите, що кажете, як реагуєте. Будьте неупередженою спостерігачкою, констатуйте факти без будь-яких оцінок.

M – MOTIVE – МОТИВ/ЦІЛЬ. Навіщо я це роблю? Спитайте себе: який у мене мотив? яка мета? на який результат я розраховую? яку реакцію я хочу мати?

R – RESULT – РЕЗУЛЬТАТ. Який результат/реакцію я отримаю? Подумайте, наскільки результат ваших дій збігається з тим, на що ви розраховуєте? Чи можливий кращий результат? Чи той же результат з меншими затратами?

A – ACTION PLAN – ПЛАН ДІЙ. Що мені варто зробити, щоб досягти своєї цілі? Тут ви обдумовуєте і плануєте свій перший проактивний крок. Зокрема він повинен:

- починатися з дієслова і відповідати на питання «що я повинна зробити?»;

- бути максимально конкретним і простим;

- цілком перебувати під вашим контролем.

Четвертий складник – уміння керувати емоціями й енергією. Важливо опановувати різні емоції: сумувати, коли сумно; радіти, коли є нагода. Проживайте почуття, навіть коли це дискомфортно чи боляче, бо стійкість – це і про вміння жити з болем, розділяти його з кимось, не втрачаючи зв’язок зі світлом.

Та, щоб мати ресурс на саморегуляцію, ви маєте турбуватися про власне відновлення. Задовольняти базові потреби тіла у сні, збалансованій їжі й воді, фізичній активності. Нинішня війна – це війна на виснаження, і наш обов’язок – тримати стрій. Дуже важливо знаходити речі, нехай і дрібні, які даруватимуть радість, акумулюватимуть для нас позитивні емоції. Організовуйте свою рутину так, аби вона дарувала миті насолоди. Сприймайте це, як короткостроковий план, що служить чомусь більшому – вашим цінностям.

П’ятий складник – це стосунки. Наша сила в єдності. Ми істоти соціальні, й нам важливо бути серед інших людей. Сьогодні наша стійкість – це колективна стійкість. Ми не повинні проходити випробування і труднощі самі. Цінуйте людей, що поруч з вами, особливо тих, хто може вислухати і підтримати. Будьте такою людиною для інших. Зміцнюйте зв’язки з рідними і друзями, тими, хто дорогий вашому серцю.

У час війни важливо відкриватися реальності й визнавати її. Тільки так ми можемо впливати на неї. Це наша точка опори, на яку ми спираємось, ідучи вперед. Ми не можемо контролювати все, що випадає на нашу долю, але нам до снаги обирати свої реакції і рішення! Як у молитві про душевний спокій, кожній з нас так важливо приймати те, що ми не можемо змінити, змінювати те, що можемо, відрізняючи одне від іншогоFASHIONISTA бажає, щоб у цьому році ваша психологічна стійкість тільки міцнішала. Приділяйте увагу і розвивайте кожен з її компонентів. Разом ми сильні!

Все буде Україна!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ