ЕМОЦІЙНЕ ВИГОРАННЯ, або ЧОМУ ТУРБОТА ПРО СЕБЕ НАБЛИЖАЄ НАС ДО ПЕРЕМОГИ?

list Розділ: З турботою про себе: психологія і культура Дата публікації: favorite Вподобання: 1112

Приймати нові виклики, боротися, вирішувати непрості завдання і залишатися при цьому в ресурсному стані – баланс, який нині опановують українці. Випробування загартовують нас, але часом ми забуваємо, що для росту потрібне відновлення, а для рішучих дій – енергія. Ми заганяємо себе до стану емоційного вигорання, ніяк не можемо позбутися втоми й гнітючих думок і все глибше провалюємося в безнадію.

Емоційне вигорання та як з ним впоратись

Втома чи вигорання? Часто ми ототожнюємо ці поняття, а дарма. Щоб відрізнити першу від другого, оцінюємо час відновлення. Якщо для виходу з пригніченого нересурсного стану нам достатньо добре виспатися й відпочити кілька днів, то ми мали справу зі втомою. З вигоранням, на жаль, так не вийде.

Вигорання пов’язане зі стресом. Він виникає при будь-яких змінах у нашому житті і зникає разом із джерелом, що його спровокувало. Нині українці живуть в умовах хронічного стресу. І нехай нам не до снаги зупинити війну тут і тепер, але кожен на своєму рівні може подбати про себе. Це не про егоїзм, а про забіг на довгу дистанцію. Ми турбуємося про себе, аби підтримувати в собі волю до боротьби.

Тобто вигорання – це психофізіологічне виснаження і знемога, що викликані тривалим стресом. Цей стрес може бути спричинений будь-чим: турботою про дітей, роботою 24/7, втратою близької людини чи іншими обставинами, що накладаються на життя в умовах війни.

Аби розпізнавати вигорання, американська соціальна психологиня Кристина Маслач чітко його описала, сформулювавши так звану тріаду вигорання:

  • І. Занепад сил, апатія, виснаження. Втрачається здатність радіти дрібницям і простим речам, людина не може діставати задоволення.

  • ІІ. Дегуманізація – зникає здатність до емпатії (як щодо колег, так і рідних). Вона пускає глибоке коріння в усі сфери життя.

  • ІІІ. Знецінення власних досягнень.

Тріада вигорання

Ознаки вигорання

Якщо вам здається, що ваш психофізіологічний стан суттєво погіршився останнім часом, зверніть увагу на ознаки вигорання, які можете встановити у себе. Це зокрема:

  • - постійне відчуття втоми;

  • - складнощі з концентрацією уваги;

  • - важко починати щось робити;

  • - погіршене виконання своїх обов’язків;

  • - крутишся як білка в колесі, а задоволення від виконаного нема;

  • - постійне відчуття нервозності і роздратування, незадоволення;

  • - погіршення здоров’я, загострення хронічних болячок;

  • - абияке харчування.

Звичайно, кращий спосіб боротьби з емоційним вигоранням – не допускати його. Турбуватися про тіло, знаходити час на хобі, планувати свою діяльність... Якщо ж ви вже розпізнали в себе більш ніж чотири ознаки вигорання, точно настав час покласти турботу про себе в пріоритет.

У стан вигорання ми входимо плавно. Може навіть відкритися друге дихання, коли і без відпочинку відчуваємо підйом. Але це підступна пастка, після якої ми скочуємося в прірву.

То як допомогти собі? Як виходити зі стану емоційного вигорання і продовжувати жити в умовах тотального тиску? Психолог і психотерапевт Роман Мельниченко виокремлює чотири напрямки самодопомоги:

1. Фізіологічний аспект – передусім турбуватися про своє тіло через повноцінний сон, збалансоване харчування, фізичну активність, контроль своїх захворювань;

2. Психоемоційний аспект – протистояння стресу.

У моменті – використовувати техніки заземлення, проговорювати страхи з близькими, обійми, спілкування, проживання емоцій – плакати, конструктивно виявляти злість.

У тривалій перспективі – звернутися до спеціаліста (психіатра), аби той виписав заспокійливі препарати / антидепресанти. Приймати вітаміни, попередньо проконсультувавшись з терапевтом. Підтримувати теплі близькі стосунки з рідними.

3. Моральний аспект – прийняти несправедливість світу. Усвідомлюючи її, не зливатися з нею. Ми продовжуємо життя, пам’ятаючи, що війна – наша реальність. Не нехтуємо безпекою, але й не відмовляємося від задоволень. Той факт, що в світі є жорстокі вбивці, не скасовує добра, якого в ньому також багато.

Поради психолога Романа Мельниченка

4. Вольовий аспект. Воля – вичерпний ресурс. Коли ми відчуваємо, що тримаємось з останніх сил, а виконання звичних завдань вартує нам титанічних зусиль, – настав час потурбуватися про себе. Зробити інформаційний детокс, повернутися до пункту 1 і потурбуватися про своє тіло.

Наостанок ще кілька загальних рекомендацій, що допоможуть протистояти вигоранню:

  • - учіться ловити симптоми вигорання;

  • - усвідомлюйте його негативні наслідки і плекайте бажання протистояти їм;

  • - працюйте над зміною способу життя;

  • - розвивайте навички саморегуляції;

  • - плануйте відпочинок.

Турбота про себе додає cнаги діяти у власних інтересах, досягати цілей, турбуватися про близьких. Вона підвищує якість нашого життя і знижує вразливість перед зовнішніми чинниками. Врешті ми краще керуємо собою і не піддаємося на маніпуляції.

FASHIONISTA переконана: прислухатися до свого стану, бути бережною до себе – запорука того, що ми не зійдемо з дистанції, не втратимо працездатність і не зачерствіємо. А спільними зусиллями наближатимемо перемогу. Пам’ятаймо про це – і все буде Україна!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ