MINDFULNESS: ВЧИМОСЯ ЖИТИ В ТЕПЕРІШНЬОМУ МОМЕНТІ

list Розділ: З турботою про себе: психологія і культура Дата публікації: favorite Вподобання: 2040

Бути щасливою, успішною, реалізованою – кожна з нас вкладає в ці слова щось своє. І хоч якими є наші мрії, плани і спрямування, існує метанавичка, що буде корисною для всіх. Сьогодні FASHIONISTA розповість, чому так важливо жити теперішнім моментом і як цього навчитися.

Mindfulness:вчимося жити в теперішньому моменті

Аби ефективно взаємодіяти зі світом, ми передусім маємо розуміти себе. А для цього важливо нагадувати своєму мозку про власне тіло. Mindfulness – це навичка, яка допомагає звертати увагу на те, що відбувається з нами і довкола нас ТУТ і ТЕПЕР. Ми вчимося спостерігати й описувати те, що є з нами і довкруж у конкретному моменті. Безоціночно і послідовно, залучаючись на 100% у те, що відбувається.

Ми багато всього робимо на автопілоті, думками стрибаємо то в минуле, то в майбутнє, забуваючи про реальне життя. Засуджуємо і критикуємо себе за минулі помилки. Дуже важливо вміти вмикати режим mindfulness, аби:

  •  - ефективно виконувати свої обов’язки;

  •  - вміти контролювати власні імпульси й поведінку;

  •  - мати змогу вирішувати складні життєві завдання, гідно виходити з непростих ситуацій;

  •  - помічати щасливі моменти, проживати їх;

  •  - турбуватися про себе і рідних.

Життя ТУТ і ТЕПЕР вивільняє простір для мудрих рішень і вчить насолоджуватися життям.

Є два види практик mindfulness, з якими ви зможете тренувати свій «уважний м’яз»:

  1. 1) формальні (медитації усвідомленості, для яких ми спеціально відводимо час);

  2. 2) неформальні (застосування принципів усвідомленості в щоденній рутині).

Можна розпочинати з неформальних практик mindfulness. Так, під час ходьби, в довгій повільній черзі чи заторі звертати увагу на:

  • - своє тіло і фізичні відчуття в ньому. Починати найкраще із тіла, бо тілесні відчуття є ТУТ і ТЕПЕР;

  • -  думки, що майорять в голові;

  • -  імпульси й реакції, що виникають.

Також корисно віддаватися якомусь процесу цілком. Наприклад, слухати музику, приймати ванну, готувати вечерю, займатися спортом тощо. Так ми виходимо з режиму автопілоту. Жити усвідомлено – це про те, аби бути на одній хвилі зі своїми органами чуття.

Формальних практик є дуже багато: всілякі види медитацій, сканування тіла, дихальні вправи. Багато з них описано в книзі Марка Вільямса і Денні Пенмана «Усвідомленість. Як знайти гармонію у нашому шаленому світі». В ній кваліфіковані вчені з Оксфордського університету діляться медитативними практиками, що допомагають долати щоденний стрес і навіть боротися з депресією.

Mindfulness:вчимося жити в теперішньому моменті

Виконання таких практик допомагає нам у тривожних складних ситуаціях поводитися усвідомлено. Використовувати навички mindfulness, яких ми набули в спокійних умовах. На сторінках свого блогу FASHIONISTA хоче поділитися однією дуже смачною і корисною медитацією.

ШОКОЛАДНА МЕДИТАЦІЯ

Виберіть шоколад для медитації: білий пористий, молочний з горішками чи насичений чорний, нехай це буде ваш улюблений смак.

Mindfulness:вчимося жити в теперішньому моменті

Повільно розгорніть його і насамперед зануртеся в аромат шоколаду, вдихайте і смакуйте тільки його. Потім відламайте шматочок, розгляньте його колір, форму, контури.

Після цього покладіть шоколад на язик, відчуйте, як він починає танути. Прислухайтеся до своїх бажань: вам хочеться його одразу ковтнути чи, можливо, притиснути до піднебіння? Спробуйте відрізнити кілька відтінків смаку, їх в одній плитці сконцентровано дуже багато.

Якщо ви відвернули увагу від процесу, зауважте, на що саме, і знову повертайтеся до дегустації. Коли шоколад розтане, повільно проковтніть його. Відчуйте, як він стікає стравоходом. Повторіть те саме з наступним шматочком.

Вже після дегустації спитайте в себе:

  • - що я відчувала?

  • - чи змінилося щось?

  • - чи був шоколад цього разу смачнішим, ніж якби я їла його як завжди?

Практикуючи цю та інші медитації пам’ятайте: mindfulness is a practice that you never perfect. Важливо не виконати ідеально – цінне саме виконання. Ви будете втрачати концентрацію – це норма. Мозок звик до такого режиму. Просто бережливо повертайте увагу туди, куди потрібно вам.

Людина має дар самопізнання: прагнути до усвідомлення себе, шукати істину, використовувати свій мозок і прагнути осяяння. Кожен вирішує: прийняти цей дарунок чи відкинути його.

Техніки mindfulness помічні, аби вловлювати сигнали власного тіла, розуміти, а відповідно й контролювати себе і свою поведінку.

«У паузі між стимулом і реакцією криється свобода людини. Важливо затримувати реакцію, бо автоматична відповідь виключає момент вибору, а отже, виключає і саму свободу». Ролло Мей, американський психолог і психотерапевт

Техніки усвідомленості вчать відділятися від складних емоцій, на деякий час «заморозитися», не дозволити гніву, страху чи тривозі дійти до піку. Звернути увагу на момент ТУТ І ТЕПЕР та обрати поведінку, що буде кращою для нас не тільки в цю хвилину, але й в перспективі.

Слід пам’ятати: псують життя не емоції, а те, як ми з ними чинимо.

Mindfulness:вчимося жити в теперішньому моменті

Помічайте зміни в тілі, що отримуєте через органи чуття. Цілеспрямовано направляйте увагу на теперішній момент. Керуйте своєю увагою. FASHIONISTA переконана, що усвідомленість дарує вибір. Не відмовляймося від неї.

Все буде Україна!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ