ТУРБОТА ПРО СЕБЕ ЧЕРЕЗ ПРИЙНЯТТЯ І САМОСПІВЧУТТЯ

list Розділ: З турботою про себе: психологія і культура Дата публікації: favorite Вподобання: 1750

Про емоційне вигорання і важливість турбуватися про себе FASHIONISTA писала ще минулого жовтня. Але тема не втрачає актуальності й далі, тож ми повертаємося до неї. Тепер – у контексті прийняття себе і обставин навколо.

Це неочевидне вміння – один із стовпів, на якому тримається наш добробут. У стосунках з собою, іншими людьми і навіть щодо глобальних подій і явищ, які ми не в змозі контролювати (як-от війна), важливо навчитися визнавати, що факт є фактом, і брати те, що дає нам життя.

Що таке прийняття? Можливо, коли ви чуєте про «прийняття» чого-небуть, у вашій голові з’являються негативні асоціації. Мовляв, це пасивна і покірна позиція, якою прикриваються, аби відмовитися від дій. Однак це дуже поверхова й достоту хибна думка.

Прийняття – це здатність бачити і називати свої почуття й емоції, відловлювати думки і пориви без засудження і намагання втекти від них. Це вміння бути за себе, відкриваючись реальності. Це перший крок, на який слід наважитися, коли ми прагнемо цю реальність змінювати.

Acceptance_and_self-compassion_by_FASHIONISTA

Acceptance_and_self-compassion_by_FASHIONISTA

Порочне коло тривожних думок. Аарон Бек, засновник когнітивно-поведінкової терапії, писав про те, що, уникаючи тривожних думок, ми даємо собі тільки тимчасове полегшення. Але з часом воно збільшує фонову тривогу і ми опиняємося в порочному колі нав’язливих думок. Розірвати його можна, тільки прийнявши ситуацію і факти реальності. Відмова ж від цього змушуватиме нас жити з образами, злістю, смутком, соромом та іншими болісними емоціями.

Радикальне прийняття. Дієвими практиками прийняття є техніки Марші Лайнен – американської психологині й авторки діалектично-поведінкової терапії. Вони допомагають позбутися фонової тривоги і глянути реальності в очі. Її концепція радикального прийняття допомагає через:

1. Безоцінкове спостереження за тим, як ми ставимо під сумнів реальність і боремося з нею. До прикладу, відмічаємо думки «все повинно бути геть інакше!», «так не чесно!». Помічаємо супротив, спокусу придушити неприємні думки, емоції, фізичні відчуття.

2. Перемикання уваги на тіло, намагання знайти в ньому відчуття, спричинені неприйняттям ситуації. Усвідомлено дихаючи, концентруємося на ділянках тіла, де вони «живуть». Наповнюємо ці ділянки тіла диханням на вдиху і звільняємо – на видиху. Спостерігаємо за тим, як вони змінюються.

3. Нагадування собі, що реальність така, як вона є. Є речі, які неможливо змінити, і у них були свої причини. Вони привели до цього – і все тут.

4. Переживання болю через вербалізацію (що я відчуваю?), заглиблення у ці відчуття й емоції (яка інтенсивність моїх емоцій? коли я вперше їх відчула? і т. д.), вихід з цього стану (як я можу допомогти собі?). Процес прийняття часто болісний і неприємний, але після нього, як правило, приходить глибоке заспокоєння. Нагадуйте собі, що болю неможливо уникнути. Він є природною реакцією і способом повідомити, коли щось іде не так. Життя варте того, аби жити, навіть якщо у ньому є біль.

5. Практикування протилежної дії. Складаєш перелік того, що б ти зробила, якби прийняла певний факт реальності. А далі дієш за списком так, ніби ти вже ці пункти прийняла.

Acceptance_and_self-compassion_by_FASHIONISTA

Acceptance_and_self-compassion_by_FASHIONISTA

Самоспівчуття. Важливим етапом на шляху до прийняття реальності є співчуття собі, підтримка себе, плекання в собі сильного внутрішнього голосу, котрий, як люблячий батько чи мати, завжди готовий підтримати, втішити, зрозуміти, підбадьорити і водночас не засуджувати. Ми вчимося проявляти до себе чуйність, доброту, терпіння і милосердя.

Наукові дослідження показують, що розвиваючи навички співчувати собі, ми почуваємося в більшій безпеці й більш щасливо, можемо краще концентруватися на наших завданнях, росте продуктивність нашої праці, ми здобуваємо надійну і стійку мотивацію діяти і багато іншого.

Самоспівчуття не про ниття і звинувачення всіх навколо у власних проблемах. Воно потребує сміливості, зрілості, мудрості і відповідальності. Аби розвинути здатність співчувати собі, потрібно:

1) відкритися переживанням, назвати їх поіменно, не тікати від них, а визнати, що вони вже тут. І ти здатна з ними бути, вони не зруйнують тебе. «Це сумна дійсність. Тобі боляче. Ти розраховувала зовсім на інше!»;

2) нагадати собі, що помилки і біль – це частина людської природи. «Люди страждають. Це трапляється багато з ким!». Так ми ніби «приєднуємося» до інших людей, не відчуваємо себе одиноко;

3) промовляти до себе слова добра і підтримки. При цьому ми можемо обійняти себе, легенько усміхатися до себе. «Ти – о’кей. Бажаю тобі звільнитися від цих страждань і відчути щастя, якого ти заслуговуєш!».

Співпереживання з собою – це не про рожеві окуляри, а про дуже чесний процес, коли ми бачимо свій біль, визнаємо його і свої недоліки і пояснюємо собі, що вони – частина людської природи.

Acceptance_and_self-compassion_by_FASHIONISTA

Acceptance_and_self-compassion_by_FASHIONISTA

Розпочати шлях до опанування навички самоспівчуття можна через медитації люблячої доброти, написання листа собі в минулому, коли ми помилялися (пройшовшись описаною схемою), а також через практику «під ковдрою». Вона ось про що. Щодня, прокинувшись, не поспішайте заглядати у смартфон. Створіть на обличчі співчутливий вираз і протягом двох хвилин концентруйтеся на бажанні бути мудрою, сильною, доброю, відповідальною, хороброю, люблячою дорослою для самої себе. Ростіть у собі внутрішній голос приймаючої матері/батька.

500 днів війни – рубіж, що перетнув український народ у повномасштабній боротьбі за свободу і право творити майбутнє у вільній державі. Наші воїни відважно захищають рідну землю і дають відсіч нашестю зі сходу. Водночас обов’язок людей у тилу – приймати реальність без прикрас, усвідомлювати, що ми біжимо довгу дистанцію і в наших інтересах дбати про себе, своє ментальне і фізичне здоров’я. Не бійтеся дивитися правді у вічі, приймати всі свої прояви; не соромтеся виявляти співчуття і любов як до інших, так і до себе. Це джерело наших сил і запорука майбутньої перемоги!

Все буде Україна!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ