У ГОЛОВНІЙ РОЛІ – ВОНА. ДОБІРКА ВОСЬМИ ФІЛЬМІВ ПРО ЖІНОК.

list Розділ: З турботою про себе: психологія і культура Дата публікації: favorite Вподобання: 1129

До Міжнародного жіночого дня FASHIONISTA зібрала вісім кінострічок з жінками у головних ролях. Вони самодостатні, сміливі й вірні собі героїні, що діють у різних жанрах (певні, ви знайдете свій). Якщо якийсь фільм вже бачили й він вам сподобався, можливо, захочете переглянути його знову. Бо ж чимало цікавих деталей забуваються чи з першого разу виявляються непоміченими.

«БІДОЛАШНІ СТВОРІННЯ»

Грецький режисер Йоргос Лантімос звик дивувати – і «Бідолашні створіння» не стали винятком. Це химерне й часто шокуюче кіно про Беллу Бакстер (роль Емми Стоун) – дитину в дорослому тілі, яка стрімко дорослішає, бунтує, пізнає свою тілесність і світ довкола, відкидає рамки соціуму, стикається з несправедливістю й жорстокістю, але не втрачає свого запалу.

Movietime with FASHIONISTA

Movietime with FASHIONISTA

Більшість ключових персонажів у житті Белли – чоловіки, які намагаються підкорити її своїй волі. Намагаються марно. Кіно не назвеш феміністичним маніфестом, але, як каже Емма Стоун, це романтична комедія, де її героїня закохується в саме життя. Дивовижні декорації й костюми тільки підсилюють таке враження.

«ДИКА»

Фільм «Дика» режисера Жана-Марка Валле – екранізація мемуарів американки Шеріл Стрейд (грає Різ Візерспун). Все кіно – це хроніка походу на 1100 миль жінки, що після особистої трагедії не розуміє, як жити далі. На її плечах туристичний рюкзак і важка ноша з пережитого насилля, втрат і залежностей. Шеріл заблукала в пустелі власного горя, але через самотність, страхи, небезпеки й біль іде до того, аби нарешті стати господинею власного життя.

Movietime with FASHIONISTA

Movietime with FASHIONISTA

«НІМОНА»

«Німона» – тонка історія у формі бурхливого анімаційного фільму від Netflix. Це притча про те, як навчитися не боятися тих, хто відрізняється від тебе. Як розпізнавати й позбуватися бар’єрів і стереотипів, вигаданих через страх перед невідомим. «Німона» веде трохи безладну, але потужну оповідь про те, як важливо людині (чи монстру?) бути належною до спільноти, про інакшість (а як не бути монстром, коли всі довкола бачать його в тобі?) і вірність собі (якщо я відрізняюся, невже я таки монстр?). Усе, чого ми не знаємо чи не розуміємо, – зло? Як бонус – серйозні питання приправленні чудовим гумором.

Movietime with FASHIONISTA

Movietime with FASHIONISTA

«ГОДИНИ»

Пронизливий непростий фільм, що правдиво зображує депресію, торкаючись надскладної теми – самогубства. «Години» Стівена Долдрі показує один день з життя трьох жінок. Розділенні епохами, їх долі переплетені й пов’язані твором «Місіс Делловей». Його авторка – британська письменниця Вірджинія Вульф (на екрані – Ніколь Кідман). Підточена біполярним розладом, вона працює над романом (1923 рік), «блукає у мороці» й постійно думає про смерть.

Movietime with FASHIONISTA

Movietime with FASHIONISTA

Дві інші героїні: американська домогосподарка Лора Браун з 1951-го (Джуліана Мур) і редакторка Клариса Воган із 2001-го (Меріл Стріп). Жінки проживають відчай і зневіру, бо в їхніх життях «все не так». «Години» про те, як хтось вирішує піти, і про те, чому інші обирають жити.

«МАЛЕНЬКІ ЖІНКИ»

Режисерка минулорічної «Барбі» Ґрета Ґервік довела світові: жінки на рівні з чоловіками знімають резонансне і яскраве кіно. У цій добірці FASHIONISTA хоче згадати про «Маленьких жінок» – адаптацію однойменного роману Луїзи Мей Елкотт 1868 року. Екранізація Ґервік не перша, але, як і попередні, успішна. Режисерка має свіжий погляд на класичну історію чотирьох сестер, для яких чи не єдиний варіант подбати про своє майбутнє – вдало одружитися.

Movietime with FASHIONISTA

Movietime with FASHIONISTA

Зворушливе й тепле кіно про родину, прагнення творити, дівоцтво і стійкість жінок. Ще дужче цінуєш свободу, розвиток у своїй справі й право розпоряджатися життям на власних умовах, споглядаючи за тим, як сестри Марч виборюють їх для себе у тодішньому суспільстві.

«ДЖУЛІ ТА ДЖУЛІЯ»

Кулінарна комедія «Джулі та Джулія» від Нори Ефрон об’єднує дві реальні історії: ексцентричної Джулії Чайлд (Меріл Стріп), що тільки на старті своєї кулінарної кар’єри, і знудженої сірими буднями блогерки Джулі Повелл (Емі Адамс), яка у 2002-му наважується за рік приготувати всі 524 рецепти з першої книги Чайлд. Смачна і життєствердна, наповнена енергією і добром історія, що пробуджує апетит до життя!

Movietime with FASHIONISTA

Movietime with FASHIONISTA

«ЛЮДИНА-НЕВИДИМКА»

«Людина-невидимка» – трилер від Лі Воннелла з Елізабет Мосс у головній ролі. Стрічка виходить за рамки жанру і є правдивою алегорією на насилля у стосунках. Головна героїня (Сесилія) вирішує тікати від партнера-аб’юзера, але той не збирається її відпускати. Стрічка тримає в напрузі й занепокоєнні дві години, а науково-фантастична складова ще рельєфніше увиразнює проблеми газлайтингу, одержимості й жорстокості в стосунках, червоних маячків, які не можна пропускати.

Movietime with FASHIONISTA

Movietime with FASHIONISTA

«УРОКИ ХІМІЇ»

Apple TV+ придбали права на екранізацію книги «Уроки хімії» Бонні Гармус майже одразу після її виходу. І не прогадали: книга стала бестселером. Події розгортається всередині минулого століття й розповідають про Елізабет Зотт – талановиту жінку, що мріє бути вченою. Коли її кар’єрні плани ламаються об гендерні стереотипи, вона знаходить інший шлях, аби реалізуватися.

Movietime with FASHIONISTA

Movietime with FASHIONISTA

Робота ведучої на кулінарному шоу й дослідницька праця – що тут спільного? Та Елізабет Зотт поєднала кухню й лабораторію, ідучи всупереч очікуванням продюсерів, підтримуючи своїх глядачок і здобуваючи їхню прихильність. Розважальний мінісеріал про жінку, яка не хотіла коритися чужій волі, – чудовий вибір для кількох березневих вечорів!

Відходять на задній план вродливі й дурненькі, добрі й послужливі чи безпомічні героїні, яких неодмінно має врятувати чоловік. На щастя, сьогодні все більше жіночих образів рухають сюжет, проживають широкий спектр почуттів і здатні на значно більше, аніж просто випромінювати красу. Якщо ви любите кіно й цікавих героїнь у ньому, дивімося його разом! Ваша FASHIONISTA.

Все буде Україна!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ