НА БОЦІ ДОБРА: МИТЦІ СВІТУ ПІДТРИМУЮТЬ УКРАЇНУ

list Розділ: З турботою про себе: психологія і культура Дата публікації: favorite Вподобання: 383

Не тільки модна індустрія підтримує Україну на непростому етапі нашої історії, а й митці різних жанрів і форм. Вони захоплюються нашою відважністю, силою духу і незламністю. Організовують фонди, закликають надати зброю, називати речі своїми іменами й відвойовувати історичну справедливість. Якщо на емоційних гірках ви знову на спаді, скоріше читайте сьогоднішній пост FASHIONISTA і пам’ятайте: цивілізований світ з нами!

МУЗИКА

На початку повномасштабної війни лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, що вступив до лав ТрО, виконав гімн Українських січових стрільців «Ой, у лузі червона калина» на Софійській площі в Києві. Пісня заполонила серця не тільки українців, а й слухачів усього світу. Так, лідер культового гурту «Pink Floyd» Девід Гілмор запропонував українському музикантові записати разом трек. Результатом їхньої спільної творчості стала композиція і кліп «Hey Hey Rise Up» з вокалом Андрія. Назва пісні – слова останнього рядка гімну: «Гей, гей, вставай і радій».

Примітно, що це перший трек британських рокерів з 1994 року. «Hey Hey Rise Up» посів перше місце в чарті iTunes у 25 країнах світу. Усі кошти, вторговані від його продажу на стримінгових сервісах, будуть спрямовані на гуманітарну допомогу Україні.

How_world_supports_Ukraine

How_world_supports_Ukraine

Не тільки легенди рок-музики підтримують Україну. Молодий італійський гурт «Maneskin», що здобув перемогу на минулорічному Євробаченні, скасував свій тур до росії. На нашу підтримку Дам’яно, Вікторія, Ітан і Томас створили композицію #StandUpForUkraine в рамках однойменної акції. У хвилинному відео з’являються кадри зруйнованих українських міст, варварських злочинів проти нашого народу.

«Ми використовуємо свій голос, щоб вимагати дій, і ви можете це зробити», – пишуть музиканти на своїй сторінці в Instagram і закликають не бути байдужими, підтримувати біженців.

До благодійної акції «Stand Up For Ukraine» долучилася американська співачка Біллі Айліш, присвятивши українцям свою пісню «Your Power» . У ній, зазначає зірка, найбільше їй резонує тема зловживання владою, від чого нині потерпає ціла країна. Біллі використовує свій голос, аби привернути увагу громадськості, спонукає слухачів впливати на уряди країн, щоб ті надавали Україні всю можливу допомогу.

How_world_supports_Ukraine

How_world_supports_Ukraine

Співачка Шер напряму закликає країни Заходу допомагати нам наступальною зброєю. У своєму Twitter американка розповідає фанам, що Україна стоїть на обороні всього демократичного світу, а розв’язана росіянами війна спричинить світовий голод через неврожай пшениці.

КІНОІНДУСТРІЯ

«Вони переможуть, тому що вони разом», – вважає голлівудський актор, кінорежисер і активіст Шон Пенн. Намір зняти кіно про боротьбу українського народу проти агресії росії він почав утілювати ще до повномасштабного вторгнення, а 24 лютого вирішив залишитися й продовжити роботу. Адже світ повинен знати правду!

Невдовзі зірка фільмів «Я – Сем», «Таємнича річка» і «Древо життя» все ж залишив Київ і повернувся до Лос-Анджелеса. З дому він закликав кіноакадемію надати слово Володимиру Зеленському на церемонії «Оскар», а також зібрати кошти на авіаозброєння України. Наприкінці березня актор відвідав Краків і Львів. Його благодійний фонд допомагатиме вимушеним переселенцям та біженцям України.

How_world_supports_Ukraine

How_world_supports_Ukraine

Голлівудська акторка українського походження Віра Фарміга розповідає про несправедливу війну проти України з перших днів її загострення. Захоплена мужністю рідного народу, Віра, зокрема, продекламувала вірш Василя Симоненка «Люди – прекрасні»:

Воскресайте, камінні душі, Розчиняйте серця і чоло, Щоб не сказали Про вас грядущі: — Їх на землі не було...

Читати українських прозаїків і поетів дуже важливо як у мирний час, так і в годину біди. Шукайте відповіді там, де вони заховані. А не там, де їх апріорі не може бути.

How_world_supports_Ukraine

How_world_supports_Ukraine

ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО

Війна триває на різних фронтах. Ворог прагне не тільки поглинути й знищити українців фізично, а й привласнити наше культурне надбання, наше право на окремість і самовизначення. І тут святкуємо маленьку, але показову перемогу: Національна галерея Лондона перейменувала пастель Едгара Деґа. Донедавна робота визначного імпресіоніста, написана ще 1899 року, мала назву «Російські танцівниці», хоч голови дівчат прикрашають блакитно-жовті стрічки.

Полеміка щодо цього питання триває давно, однак останні події гостро підкреслили важливість української ідентичності. Більше жодних «єдиний народ» чи «братерство». Українці платять за ці хибні пропагандистські тези життям. Тож на заклик художниці Маріам Наєм картину нарешті перейменували на «Українських танцівниць».

How_world_supports_Ukraine

How_world_supports_Ukraine

Від минулого до сьогодення: ілюстрація української художниці Маші Фоя «Жахіття Маріуполя» на передовиці квітневого номера британського видання «The Guardian». Біль, страждання і смерть несе з собою ця війна. Досить ілюзій, увесь світ повинен бачити істинне обличчя нашого східного сусіда.

ПЕРФОМАНС

Олімпійська чемпіонка з плавання Рута Мейлутіте пропливла крізь пофарбоване екологічними барвниками червоне озеро. Кров, що проливається на українській землі, імітували навпроти посольства росії у столиці Литви Вільнюсі. Литовська спортсменка закликає людей не заплющувати очі на геноцид українців і не бути осторонь. Рута пояснює, що супротив потребує активних дій, як і під час плавання. Жахіття – не повинні стати нормою, а людське життя є ціннішим за нафту чи газ.

How_world_supports_Ukraine

How_world_supports_Ukraine

Сербська мисткиня Марина Абрамович повторить свій відомий виступ 2010 року «У присутності художника», коли вона мочки сиділа на стільці, а люди по черзі сідали навпроти неї. Перформанс тривав майже три місяці. Нині плануються тільки дві такі зустрічі (визначені через аукціон): одна – для однієї людини, інша – для двох. Вторговані від дійства кошти спрямують до «Direct Relief» – організації, що співпрацює з Міністерством охорони здоров’я України, – і витратять на медичну допомогу, зокрема людям, які постраждали від війни.

How_world_supports_Ukraine

How_world_supports_Ukraine

«Вони горді, вони сильні, вони гідні. Я повністю солідарна з ними в цей неможливий день», – каже Марина Абрамович про українців. І ми справді почуваємося такими. Ми є такими насправді! А завдяки підтримці світу стаємо ще міцнішими й ще швидше наближаємо день своєї перемоги. Обов’язково, все буде Україна!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ