ТРІАДИ ЯК СХЕМИ ГАРМОНІЙНИХ КОЛЬОРОВИХ ПОЄДНАНЬ

list Розділ: Основи стилю Дата публікації: favorite Вподобання: 7735

Позаду розбір базових схем поєднання найрізноманітніших тонів і відтінків: монохромної, аналогової та комплементарної. Якщо ви вже опанували навички міксування барв у рамках зазначених схем, то час рухатися далі. У цій публікації FASHIONISTA пропонує ознайомитися з тріадами – способами поєднанням трьох кольорів.

Розглядаючи аналогову схему, ми зауважували, що вона допускає комбінацію від двох до чотирьох-п’яти суміжних кольорів. Коли їх три – це аналогова тріада. Сьогодні ж зупинімося на двох інших її типах: класичній та контрастній.

КЛАСИЧНА ТРІАДА

Класична тріадна схема передбачає об’єднання в одному образі трьох рівновіддалених на колі Іттена кольорів, що утворюють рівносторонній трикутник.

TRIADA BY FASHIONISTA

TRIADA BY FASHIONISTA

Базуючись на класифікації кольорів, описаній у статті ОСНОВИ ТЕОРІЇ КОЛЬОРУ BY FASHIONISTA, виділяють первинну (червоний, синій і жовтий), вторинну (помаранчевий, зелений і фіолетовий) та третинну тріаду. Остання представлена двома комбінаціями шести третинних кольорів, які ви бачите на ілюстрації: жовто-зелений - червоно-оранжевий - синьо-фіолетовий та синьо-зелений - жовто-оранжевий - червоно-фіолетовий.

ОБРАЗ 1/2

Розглянемо образи, що є прикладом первинної класичної тріади Вони заряджають драйвом і життєрадісністю. Яскравий і сповнений енергії колорблок пасуватиме сміливим дівчатам. У ньому наявний доволі сильний контраст, однак збережено баланс і гармонію.

TRIADA BY FASHIONISTA

TRIADA BY FASHIONISTA

ОБРАЗ 3/4

Тріада, яку утворюють вторинні чи третинні барви, менш вібруюча. Вона не так різко впадає в око. Однак кількість можливих комбінацій годі й уявити! Змінюючи тон одного або всіх кольорів тріади, ви в межах обраної кольорової комбінації створюватимете протилежні за настроєм комплекти.

TRIADA BY FASHIONISTA

TRIADA BY FASHIONISTA

Класичний, стриманий, діловий чи екстравагантний, грайливий, навіяний 80-ми образ будуються в межах однієї третинної тріади: синьо-зеленого – жовто-оранжевого – червоно-фіолетового кольорів. Матеріал і фактура речей тільки підсилюють враження від обраного стилю (ОБРАЗ 3/4).

ОБРАЗ 5/6

Для більш «безпечної» комбінації обирайте один відтінок насиченим, яскравим, а двох його компаньйонів робіть пастельними, близькими до нейтральних. Для ілюстрації пропонуємо вашій увазі образ, де соковитий жовто-зелений колір бере на себе левову частку уваги, а два інші ненав’язливо йому акомпанують у своїх приглушених варіаціях.

TRIADA BY FASHIONISTA

TRIADA BY FASHIONISTA

КОНТРАСТНА ТРІАДА

Контрастна тріада, або спліт-комплементарне поєднання, – це модифікована комплементарна схема, у якій один із протилежних кольорів замінюється двома найближчими сусідами.

SPLIT-COMPLEMENTARY BY FASHIONISTA

SPLIT-COMPLEMENTARY BY FASHIONISTA

ОБРАЗ 7/8

До прикладу, в компліментарній парі «жовтий фіолетовий» другий колір замінимо на червоно-фіолетовий та синьо-фіолетовий. Такий контраст є помірним, м’якшим відносно компліментарного. Міра насиченості обраних барв, як і в інших схемах, може бути різною. В образі червоно-фіолетовий представлений більш пастельним, бузково-рожевим відтінком, а синьо-фіолетовий, навпаки, – насиченим, темним (ОБРАЗ 7).

TRIADA BY FASHIONISTA

TRIADA BY FASHIONISTA

У контрастній тріадній схемі завжди буде бодай один третинний колір, що потребує певної практики балансування відтінків. В образі блакитно-зелений утворює контрастну тріаду з протилежними йому помаранчевим і червоним (ОБРАЗ 8). Завдяки тому, що оранжевий представлений насиченим коричневим відтінком, комбінація барв в образі не є агресивною чи прямолінійною. А навпаки, врівноваженою та водночас цікавою.

ОБРАЗ 9/10

TRIADA BY FASHIONISTA

TRIADA BY FASHIONISTA

Нагадуємо: що вища контрастність вашої зовнішності, – то більш насиченими обирайте барви в тріаді (ОБРАЗ 9). Якщо переходи кольору шкіри, очей і волосся плавні, невиражені, зверніть увагу на пастельну гаму (ОБРАЗ 10). У зазначених луках наочно продемонстровано, як змінюється в інтенсивності та співвідношенні одна і та ж комбінація кольорів. І як (від цього зокрема) різниться рішучий і романтично-розслаблений настрій убрань.

Аби гарантовано досягти вдалих тріадних комбінацій, радимо один колір обирати домінантним, а два інші – як акценти. Ризики дисгармонії в такому разі будуть мінімальними. Поступово ви навчитеся інтуїтивно створювати свіжі, небуденні та захопливі композиції. Досліджуйте світ кольорових гармоній разом із FASHIONISTA!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ