ОСНОВИ ТЕОРІЇ КОЛЬОРУ BY FASHIONISTA

list Розділ: Основи стилю Дата публікації: favorite Вподобання: 12426

Питання пошуку «своїх» кольорів та їх дальшого поєднання між собою (чи з іншими барвами) турбує багатьох дівчат, що прагнуть знайти чи вдосконалити свій стиль. Модниці, які інтуїтивно відчувають гармонійні поєднання відтінків, викликають загальне захоплення.

Водночас у їх переважної частини така інтуїція не вроджена, а набута. Якщо й ви мрієте про такі експерименти в образах, але не наважуєтеся розпочати, нумо розвивати «відчуття кольору» разом із FASHIONISTA!

Знайомство з багатогранним світом барв і теорією кольору розпочнемо з того, що розглянемо кольорове коло (Color wheel) – простий інструмент для візуалізації гармонійних комбінацій відтінків.

Його ще називають колом Іттена, на честь видатного швейцарського художника й викладача школи «Баугауз» Йоганнеса Іттена, який у 1961 році сформулював основну модель і концепцію поєднання кольорів.

Окрім того, він довів, що барви волосся і вбрання біля обличчя впливають на відтінок шкіри людини.

Basics of color theory by FASHIONISTA

Коло Іттена розділене на 12 сегментів, що демонструють неперервний перехід одного кольору в інший, серед яких виділяють:

  • – основні, або primary colors, (червоний, синій та жовтий) – кожен із них неможливо отримати через змішування між собою чи з іншими кольорами;

  • – вторинні, або secondary colors, (помаранчевий, зелений та фіолетовий) – утворюються через змішування основних кольорів та перебувають поміж ними на колі Іттена. До прикладу, червоний і жовтий утворюють помаранчевий, а синій з жовтим – зелений.

  • – третинні, або tertiary colors, – це шість складних, комбінаторних кольорів, що утворюються через змішування основного й вторинного. До прикладку, жовтий і зелений дають жовто-зелений, що на колі Іттена розташований поміж ними.

Кольори-ахромати – чорний, білий і сірий – не підпорядковуються теорії кольору і слугують базою, нейтральним фоном.

Basics of color theory by FASHIONISTA

Basics of color theory by FASHIONISTA

Basics of color theory by FASHIONISTA

Basics of color theory by FASHIONISTA

Для кращого розуміння природи кольору Йоганнес Іттен запропонував поділ його відтінків на теплі й холодні.

Поняття температури кольору ґрунтується на психологічних асоціаціях: червоний пов’язують з чимось гарячим, що нас активізує і збуджує, а синій – з холодним, що, навпаки, розслабляє і заспокоює. На основі таких простих асоціацій і розвинулася температурна класифікація кольорів: від фіолетово-червоного до жовто-зеленого – теплих відтінків; від синьо-фіолетового до синьо-зеленого – холодних.

Таким чином будь-який колір (окрім ахроматичних) можна розкласти на палітрі від теплих до холодних відтінків. У холодних переважає блакитний пігмент, в теплих – жовтий. Ахроматичні кольори ж завжди холодні.

Basics of color theory by FASHIONISTA

Температура кольору залежить від ще однієї важливої його характеристики – насиченості. Ближче до центру кола всі кольори ніби вицвітають, тоді як на краях їх інтенсивність зростає, вони стають максимально насиченими.

У зовнішності людини теж є «теплота» чи «прохолода». Намагаючись знайти «свої» кольори, важливо розібратися з тим, що загалом більше пасує вам: теплі або ж холодні, глибокі чи пастельні відтінки.

Існує пряма залежність: що більша контрастність вашої зовнішності (світла шкіра – темне волосся й колір очей), то більше вам пасуватимуть яскраві, насичені барви. Дівчатам з неконтрастною зовнішністю ліпше обирати м’які, неконтрастні тони й комбінації.

Водночас варто пам’ятати, що природні дані змінює макіяж, фарбування волосся. Тому плавні кольорові переходи в зовнішності – не вирок.

Basics of color theory by FASHIONISTA

Basics of color theory by FASHIONISTA

Невеликий екскурс теорією кольору добіг кінця. Стає очевидним, що враховуючи його температуру і насиченість, ми здатні створювати приємні оку поєднання, що пасуватимуть саме нам. В наступних публікаціях, присвячених темі колорблокінгу, розглянемо основні схеми створення довершених образів через кольорові комбінації. To be continued by FASHIONISTA.

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ