МОНОХРОМНА СХЕМА ПОЄДНАННЯ КОЛЬОРІВ

list Розділ: Основи стилю Дата публікації: favorite Вподобання: 11375

Створення гармонії кольорів у вбранні – справжнє мистецтво. Модницям, які прагнуть його опанувати, на перших етапах стає у великій пригоді кольорове коло Іттена. З його допомогою, керуючись принципами подібності і контрасту, значно легше вдало комбінувати різні відтінки. А от з часом і практикою ваші очі навчаються ніби інтуїтивно обходитися й без нього.

Color wheel by FASHIONISTA

Оскільки FASHIONISTA вже розглянула основи теорії кольору в однойменній публікації, пригадаємо тільки ключові тези:

  • - усе безмежне розмаїття кольорів можна розділити всього на дві категорії: ахроматичні (чорний, білий та сірий) і хроматичні;

  • - хроматичним барвам притаманний неперервний взаємоперехід на кольоровому колі Іттена;

  • - для кращого розуміння природи хроматичних кольорів варто розглядати такі їхні характеристики, як температуру і насиченість. Будь-який із них можна розкласти на палітрі від теплих (переважає жовтий пігмент) до холодних (переважає блакитний пігмент) відтінків;

  • - ближче до центру кола всі кольори є блідими та менш насиченими, тоді як на його краях їх інтенсивність максимальна;

  • - температуру і насиченість барв одягу в портретній зоні слід зіставляти із «теплотою» чи «прохолодою» своєї зовнішності.

Рухаємось далі. Для створення гармонійних поєднань кольорів у одязі виокремлюють п’ять базових схем колорблокінгу, що ґрунтуються на використанні кола Іттена, а саме монохромну, аналогову, компліментарну, тріадну і тетрадичну.

Зупинімося докладніше на першій із них, монохромній, що передбачає поєднання різних за насиченість відтінків якогось кольору (в межах одного сегменту кольорового кола). Це чудовий і відносно безпечний старт для експериментів з барвами. Монохромна гармонія виглядає водночас лаконічно й ніжно, елегантно і вишукано. Це безпрограшна класична комбінація – поза часом і трендами.

COLOUR BY FASHIONISTA BLUE

COLOUR BY FASHIONISTA BLUE

У літньому сезоні 2021-го року особливої актуальності набув бежевий колір. Він створює гідну конкуренцію класичному чорному. Знаходьте свій відтінок і сміливо міксуйте його з молочним чи коричневим або ж носіть «соло».

COLOUR BY FASHIONISTA BEIGE

COLOUR BY FASHIONISTA BEIGE

При побудові монохромного образу винятково в одному відтінку FASHIONISTA радить для повсякденних виходів надавати перевагу саме базовим кольорам. У таких образах ви виглядатимете стримано й інтелігентно. Якщо ж маєте на меті гучно заявити про себе, використайте один насичений відтінок червоного, синього чи будь-якого іншого кольору.

COLOUR BY FASHIONISTA RED

COLOUR BY FASHIONISTA

COLOUR BY FASHIONISTA

Доречною при використанні одного базового відтінку буде гра фактур або ж складний крій. Саме вони внесуть глибину в образ і стануть його родзинкою.

Водночас ахроматичні кольори безпрограшно поєднуються один із одним, а також слугують базою для колорблокінгу, зокрема й монохромного. Сірий, на противагу чорному та білому, більш «вередливий». FASHIONISTA не радить обирати його як нейтральний фон для хроматичних відтінків.

COLOUR BY FASHIONISTA GREY

COLOUR BY FASHIONISTA GREY

Приклад вдалого, неперевантаженого монохромного поєднання – два відтінки одного кольору і нейтральний білий. Таку комбінацію легко створити, до прикладу, з романтичними рожевими, класичними блакитними або освіжаючими м’ятними барвами. Вона завжди буде гармонійною.

COLOUR BY FASHIONISTA

COLOUR BY FASHIONISTA

COLOUR BY FASHIONISTA

COLOUR  BY FASHIONISTA

COLOUR  BY FASHIONISTA

COLOUR  BY FASHIONISTA

У такій схемі можна «грати» з температурою відтінків. Однак будьте обережними з пропорцією холоду і тепла «50 на 50», що візуально здатна спростити чи навіть спотворити образ. Більш універсальною й безпечною буде умовна пропорція «80 на 20» або навпаки.

Цікаво також виглядає комбінація відтінків, що розміщені на різних полюсах одного сегменту кольорового кола. Образ, виконаний у кремово-жовтій гамі, чудово доповнить насичений гірчичний акцент. Так само можна комбінувати глибокий синій з ніжним блакитним, бордовий з рожевим і т. д.

Дивовижна річ: замкнене кольорове коло Іттена дарує незліченну кількість варіантів їх гармонійного поєднання. Сьогодні ми розглянули тільки першу базову схему. В наступних публікаціях FASHIONISTA продовжить описувати способи створення довершених образів через кольорові комбінації. До зустрічі!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ