ТЕТРАДИЧНІ КОЛІРНІ СХЕМИ: ПРЯМОКУТНА ТА КВАДРАТНА

list Розділ: Основи стилю Дата публікації: favorite Вподобання: 3904

Гармонійно поєднати найбільшу кількість барв у одному комплекті дають змогу тетрадичні колірні схеми. Як свідчить назва, вони передбачають використання чотирьох кольорів, які є комплементарними парами на колі Іттена. З’єднавши точки з відповідних сегментів, можна отримати два види фігур (колірних тетрад) – прямокутник і квадрат.

Таким чином, за своєю суттю тетради – це подвійні комплементарні схеми, в основі яких, нагадаємо, лежить принцип контрастності барв, котрі на кольоровому колі розміщені навпроти. Вони доповнюють і підсилюють одна одну. Пропонуємо докладніше продовжити їх вивчення на прикладі образів, створених командою FASHIONISTA.

ПРЯМОКУТНА ТЕТРАДИЧНА СХЕМА

У прямокутній тетраді кольори, що утворюють коротшу сторону, є аналоговими. Разом вони виглядають урівноважено, дарують відчуття спокою при їх спогляданні. Однак через наявність контрастних до них відтінків важливо правильно працювати в рамках усієї схеми, аби не перевантажити образ.

TETRADA BY FASHIONISTA

TETRADA BY FASHIONISTA

Оскільки кольори цієї тетради повинні утворювати прямокутник, існує всього шість комбінацій сполучення барв. Чотири із них представлені на схемі.

Якщо обрати однакову пропорцію чотирьох барв в образі, є ризик зробити його надміру строкатим. Довколишнім буде важко сконцентруватися на комплекті загалом, увага блукатиме поміж рівновеликими блоками кольору. Важливо зупинитися на одному, максимум двох домінантних відтінках, а інші використовувати як акценти.

Три луки, що бачите нижче, створені в рамках прямокутної тетради і утворилася з відтінків жовтого, помаранчевого, фіолетового та синього кольорів. Погляньте, як в ОБРАЗІ 1 споріднені холодні відтінки переплітаються і утворюють основу композиції вбрання. А теплі, комплементарні до них – гармонійно доповнюють образ через аксесуари.

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

Більший рівень контрасту в ОБРАЗІ 2, що цілком закономірно. Адже комплементарні відтінки помаранчевого й синього займають його левову частку.

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

На шкалі контрастності, десь поміж першим і другим, розміщений ТРЕТІЙ ЛУК. Хоч і в ньому домінантні ролі грають протилежні за температурою відтінки, жовтий представлений нейтральним, пісочним варіантом. Це втихомирює комбінацію.

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

Оскільки тетрадична схема передбачає поєднання як теплих, так і холодних кольорів, варто бути уважною з грою температур. Безпрограшним варіантом буде вибір усіх тонів у максимально близьких за насиченістю варіантах, як це зроблено в ОБРАЗІ 4 та ОБРАЗІ 5.

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

Так, у четвертому комбінація жовтого, зеленого, фіолетового та червоного представлена ніжними, пастельними відтінками, що разом утворюють літню, приємну для ока комбінацію. У п’ятому луці FASHIONISTA дотримувалася цього ж принципу, тільки з третинними кольорами.

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

Tetrada outfit BY FASHIONISTA

КВАДРАТНА ТЕТРАДИЧНА СХЕМА

Друга варіація тетрадичної схеми – квадратна. Її утворюють рівновіддалені один від одного кольори (завжди первинний, вторинний і два третинні).

SQUARE BY FASHIONISTA

SQUARE BY FASHIONISTA

У рамках цієї схеми існує всього три комбінації барв, які представлні на зображені. Досягти більшого різноманіття вдасться завдяки різним за насиченістю відтінкам.

Square outfit BY FASHIONISTA

Square outfit BY FASHIONISTA

На відміну від прямокутної тетради, в квадратній немає аналогових кольорів. Тому, аби її збалансувати, варто докласти трохи більше зусиль. В ОБРАЗІ 6 ми пропонуємо один колір (синій) обрати більш насиченим і домінантним, а інші, навпаки, приглушити. Включаючи в комплект ахроматичний білий або чорний, вам удасться ще більше приборкати ефект цієї сміливої комбінації.

Square outfit BY FASHIONISTA

Square outfit BY FASHIONISTA

ОБРАЗ 7 та ОБРАЗ 8 демонструють баланс температури й насиченості усіх відтінків. Приглушені чи світлі відливи надають квадратній тетраді більшої витонченості. Якщо прагнете створити живий, динамічний, грайливий і водночас збалансований комплект, придивіться до цих луків.

Square outfit BY FASHIONISTA

Square outfit BY FASHIONISTA

Сьогоднішня публікація замикає цикл, присвячений теорії кольору та гармонійним поєднанням. Ознайомившись із принципами створення колірних схем, обов’язково застосовуйте ці знання на практиці. Спершу з допомогою кола Іттена, а потім і без нього вам вдасться прекрасно комбінувати барви в образах. І нехай луки від FASHIONISTA слугують закликом розпочати вже сьогодні!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ