ПОНЯТТЯ КАПСУЛЬНОГО ГАРДЕРОБУ ТА ПОКРОКОВИЙ ПЛАН ЙОГО СТВОРЕННЯ

list Розділ: Основи стилю Дата публікації: favorite Вподобання: 2492

Аби виглядати стильною, не обов’язково мати багато речей. Створення капсульного гардеробу гарантує максимальну кількість образів з мінімальною кількостю елементів. Важливо тільки сумлінно й раціонально підійти до його створення. Продумавши всі складові, вам не потрібно буде щодня думати, а чи пасує верх до низу і чи гармонійно поєднуються кольори. Здійснивши ґрунтовну роботу зі створенню капсули, ви звільните багато часу та збережете емоційне здоров’я. А також відкриєте поле для творчості: з обмеженої кількість одягу, взуття та аксесуарів будуватимете цікаві комплекти.

Не варто ототожнювати капсульний гардероб з базовим. Останній – це перелік необхідних та універсальних речей, основа для різних образів. Базовий гардероб є частиною капсульного, але не тотожний йому. Більше того, той же перелік базових елементів може слугувати кістяком для різних капсул, що мають відповідну функціональну направленість: для відпустки, занять спортом, роботи і т. д. Вони поєднують не тільки нейтральні, а й акцентні яскраві речі, нетиповий крій тощо.

Характерна ознака усіх капсул – одяг, взуття та аксесуари в ній, як деталі конструктора, формують вдалі комплекти незалежно від перестановок.

Важливим фактором, що впливає на структуру капсули, є зміна сезонів. У цей період варто здійснити розбір речей, позбувшись тих, що вже не подобаються, втратили актуальність чи вийшли з ладу.

Також ви можете створити для себе mood board. Зберігаючи фото модних блогерів та образів стрітстайлу, вдасться краще збагнути, що вам до смаку, а можливо, навіть відслідкувати певні закономірності. До прикладу, часте повторення якогось конкретного виду взуття, фасону тощо.

Важливий етап – складання списку того, чого не вистачає, аби капсула «запрацювала». Це можуть бути як базові елементи, так і трендові акцентні, з допомогою яких ваші комплекти відповідатимуть модним тенденціям та виглядатимуть особливо актуальними. Такий підхід допоможе не витрачати зайвих коштів та не стати адептом «швидкої» моди, скуповуючи все без розбору.

Початковий список бажаних речей може складатися не тільки з конкретних елементів гардеробу (джинсів, футболки тощо), а й із загальних характеристик, які, на вашу думку, гармонійно впишуться до капсули (колір, принт, фасон, текстура тощо).

Створення капсул – індивідуальна історія і бездумно копіювати її не варто. Важливими факторами, на які обов’язково слід зважити, перш ніж здійснювати покупки для власного капсульного гардеробу, є:

1. Спосіб життя, його ключові сфери, графік дня.

Доречним буде створення кількох капсул: для робочих справ, дому, активного відпочинку, святкових заходів тощо. І чим більшу частину життя займає той чи інший вид діяльності/активності, тим більшою буде капсула для нього. Якщо ви молода мама, що доглядає за немовлям, четверта пара туфель-човників на підборах, ймовірніше за все, зайва.

2. Враження, яке прагнете скласти.

Якими словами можна охарактеризувати вашу капсулу: жіночність, сексуальність, стриманість, епатаж, динамічність чи інші? Визначившись з ними, ви фактично виберете близький для себе стиль в одязі.

3. Особливості постави: на чому в ній ви б хотіли акцентувати увагу, а що, навпаки, не виділяти, згладити.

4. Кольорова палітра у двох аспектах:

  • - колорит зовнішності та характеристика своїх кольорів (темні чи світлі, теплі чи холодні, яскраві або приглушені);

  • - гармонійне поєднання таких барв між собою. Для початку нехай їх буде не більше трьох-чотирьох, а із зростанням досвіду в міксуванні відтінків поступово збільшуйте кількість.

ОСНОВНА ПАЛІТРА. ПАЛІТРА КОЛЬОРІВ ТА ПРИНТИ

Перш за все оберіть для себе один базовий колір. Пропонуємо зробити вибір між чорним та синім, оскільки їх завжди легко знайти в продажі, а між собою вони важко римуються (за винятком деніму). Краще включити до капсули тільки один із них. Якщо ж бажаєте, базовим для вас стане й будь-який інший нейтральний відтінок.

Наступний крок – підбір додаткових нейтральних кольорів до базового. Для чорного найкраще пасуватимуть інші ахромати – білий і сірий, а також добре чорний поєднується з червоним та хакі. Темно-синій у свою чергу вдало комбінується із значно більшою кількістю барв.

Capsule warderobe by FASHIONISTA

Capsule warderobe by FASHIONISTA

Завершальний крок – вибір акцентного кольору та принту, що необхідні, аби зробити луки всередині капсули об’ємними, цікавими й завершеними. Це можуть бути і трендові відтінки/патерни, і більш класичні. Зважайте на те, аби в портретній зоні вони освіжали колір обличчя та не загострювали існуючі нюанси (почервоніння, кола навколо очей тощо).

НИЗИ/BOTTOMS

Тримаючи в пам’яті зазначені вище характеристики, зіставте їх із початковим списком, і починайте формувати фінальний. Якщо ви тільки доповнюйте/оновлюєте капсулу, орієнтуйтесь на те, що вже в ній є. Однак при побудові з нуля, радимо почати з вибору низів. Нехай їх буде не більше двох-трьох (джинси/спідниця/штани тощо). Вже зараз зважайте на те, аби вони були доволі різними, але взаємозамінними.

BOTTOMS BY FASHIONISTA

BOTTOMS BY FASHIONISTA

Окремий елемент – сукня: сатинова, з квітковим принтом, сукня-сорочка тощо. Умовно відносимо її також до низів, оскільки створювати цікаві образи вона зможе у дуеті з верхами. До прикладу, разом із топом, худі, светром чи піджаком.

ВЕРХИ/TOPS

Верхів обирайте більше, аніж низів. Якщо до одних штанів ви підберете топ, блузу і сорочку, то отримаєте три різні луки. Візуально сприймати образ як новий допоможуть зміни саме в портретній зоні. Окрім того максимальну варіативність забезпечить велика кількість верхів, які ви можете носити як соло, так і у багатошарових комбінаціях. А от джинси зі спідницею чи шорти зі штанами такої можливості не дадуть.

TOPS BY FASHIONISTA

TOPS BY FASHIONISTA

До того ж футболки і топи через часте прання зношуються швидше, ніж решта гардеробу. І оновлювати їх доводиться частіше. У цій категорії зверніть увагу на топи в смужку, вони є елементом базового гардеробу і дуже універсальні, водночас роблять мінімалістичні образи цікавішим.

ВЕРХНІЙ ОДЯГ. ВЗУТТЯ. АКСЕСУАРИ

На цей фундамент (верх + низ / сукня) ми накладаємо наступний шар – верхній одяг, зважаючи на форму та пам’ятаючи про обрані кольори, стиль. Якщо ви створювали капсулу з нуля, то взуття та аксесуари підбираються наприкінці, до вже обраного одягу. На вибір особливо впливає ваш спосіб життя та актуальність моделей. До слова, більш універсальною завжди буде структурована сумка, незалежно від виду капсули.

Якщо розглядати усі категорії з позиції затрат, то краще «інвестувати» саме у верхній одяг, взуття та сумки. Вони зможуть служити вам багато сезонів, особливо якщо зупинитися на базових, а не гостроактуальних моделях.

COATS BY FASHIONISTA

SHOES BY FASHIONISTA

ACCESSORIES BE FASHIONISTA

Не забувайте також про такі аксесуари, як ремені, шарфи, прикраси. Вони важливі для створення завершеного і гармонійного образу.

Ще раз зазначимо, що капсул може бути стільки, скільки й сфер вашого життя. Разом вони і утворюють капсульний гардероб. Водночас ви можете обрати таку систему планування і підбору комплектів тільки для окремих видів діяльності, до прикладу, роботи чи поїздки на море. Аби спростити для вас цей процес та допомогти виважено пройти кожен крок, команда FASHIONISTA розробила ПЛАНЕР КАПСУЛЬНОГО ГАРДЕРОБУ. Впевнені, що з його допомогою щоденні збори стануть комфортними та дуже швидкими.

Планер доступний для завантаження за активним посиланням.

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ