ОСОБИСТІСНІ МЕЖІ: ЩО ВОНО ТАКЕ І ЯК ЇХ БУДУВАТИ

list Розділ: З турботою про себе: психологія і культура Дата публікації: favorite Вподобання: 1522

Турбота про інших без шкоди собі і, навпаки, піклування про себе без шкоди іншим – так FASHIONISTA спрощено описала б здорові особистісні межі. Вони надважливі для хороших стосунків – удома, на роботі чи будь-де ще. Розповімо про них ще більш докладно.

Ідеальні особистісні межі гнучкі, змінюються як від зовнішніх обставин, так і нашого внутрішнього стану, з ними ми можемо:

  • - захистити себе і вчасно сказати «ні»;

  • - звертатися по допомогу, з проханнями, коли їх потребуємо;

  • - бережно підтримати іншу людину, дати конструктивний зворотний зв’язок;

  • - легко відкриватися до нового і бажаного досвіду;

  • - контролювати свої пориви і не зазіхати на чужі межі;

  • - адаптуватися до змін;

  • - вирішувати конфлікти тощо.

Звучить прекрасно! Та й хотілося б не тільки стати такою людиною, а й перебувати в колі таких. І тут важливо тримати на згадці два моменти:

 - ідеальні межі – це не конкретна точка, до якої можна прийти і в ній залишитися. Це напрямок руху, якого варто триматися, коли ми обираємо турботу про себе;

 - робота над чужими межами – не наша відповідальність. Ми обираємо тільки власну «прикордонну політику», в разі потреби – захищаємо СВОЇ межі.

Personal_boundaries_by_FASHIONISTA

Personal_boundaries_by_FASHIONISTA

З чого ж почати? Захист своїх меж починається з усвідомлення: а де вони проходять? Це перший крок, аби навчитися дбати про себе і не бути «загарбницею» щодо інших. Адже в переважній частині випадків погане відчуття своїх меж призводить до порушення чужих.

Тож, по-перше, зробіть крок назад і спробуйте глянути на конкретну ситуацію збоку. На своєму місці уявіть близьку людину. Часто щодо себе нам зорієнтуватися важко, а от щодо іншого – куди легше.

По-друге, прислухайтеся до емоцій. Не піддавайтеся їм одразу, а поважайте їх і фіксуйте, як сигнал. Дуже часто гнів – це індикатор того, що наші межі порушують.

По-третє, якщо з емоціями важко, звертайте увагу на реакції в тілі. Скутість, напруга, інші тілесні реакції не беруться з порожнього місця і не минають безслідно. Вони тісно переплітаються з нашими думками і діями.

По-четверте, подумайте й складіть перелік того, що порушує ваші межі, а що для вас прийнятно. Продумайте свої дії і слова на випадок котрогось із пунктів.

По-п’яте, найбільш глибоке – усвідомте свою ідентичність. Питання «хто я?» може загнати в кут, але важливо відповісти собі на нього. Наша ідентичність проявляється в різних сферах: Я-професіоналка, Я-партнерка, Я-мама і т. д. Чим краще ці «Я» сформовані, тим важче нас зачепити в конкретній сфері. І що важливо: прокачуючи межі, ми зміцнюємо свою ідентичність.

Personal_boundaries_by_FASHIONISTA

Personal_boundaries_by_FASHIONISTA

Як позначити свої межі? Ідеальний час, аби посадити дерево, був 20 років тому. Другий ідеальний час – сьогодні. Важливо вчитися позначати, де проходять ваші межі. Якщо ви раніше цього не робили, нічого. Навчитеся! В ситуаціях, коли на «вашу територію» завуальовано чи нахабно вдираються:

1. Проговоріть все. Скажіть, з чим ви відмовляєтеся миритися, що для вас неприємно і неприйнятно. Чесно і відверто, без брехні, як з іншою людиною, так і з собою. Озвучте наслідки, які настануть, якщо людина не змінить своїх дій.

2. Якщо слів виявилося недостатньо, встановлюєте дистанцію. Вона може бути як фізичною, так і у формі припинення комунікації.

3. Будьте послідовними: ви озвучили можливі наслідки – дотримуйтеся їх. Тому так важливо усвідомлювати, «хто я», «де моє», «що для мене добре, а що – ні», а вже далі доводити справу до кінця.

4. Якщо це стосунки, які не можна так просто розірвати (до прикладу, робочі), встановлюйте часові рамки. Рішуче і наполегливо. Якщо ви не готові втратити цю роботу, але і не є собі ворогом, чітко розділяйте робочі години й особистий час.

Звісно, коли ви тільки почали працювати над відбудовою особистісних меж, стикатиметеся з нерозумінням, у тому числі й з боку найближчих. Але будьте послідовними і вірними собі. А на майбутнє візьміть за правило: домовлятися про все «на березі».

В Україні другий рік точиться загарбницька війна. Ворог прагне відібрати не тільки наші землі, а й ідентичність. Оговтавшись від першого шоку, ми живемо далі. І так важливо, аби кожна з нас на мікрорівні вміла будувати і відстоювати власні межі, не дозволяючи нікому зазіхати на них. Цеглинка до цеглинки – будувати здорове суспільство вільних і сильних людей. FASHIONISTA переконана: починати завжди слід із себе.

Все буде Україна!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ