СТИЛЬ CASUAL – РОЗМАЇТА ПОВСЯКДЕННІСТЬ

list Розділ: Стилі одягу та модні епохи Дата публікації: favorite Вподобання: 12431

У бурхливому потоці щоденних справ відчуття невимушеності та свободи – це те, що ми найбільше цінуємо в одязі. Тому уніформою сучасної мешканки міста стало вбрання в стилі casual. Його популярність зростала протягом усього ХХ століття, а основи для розвитку закладалися поступово: відстоюванням жінками своїх прав (зокрема, й на зручний одяг, що не сковує), активним способом життя та усвідомленням важливості спорту, курсом на практичність під час воєнних років та економічним піднесенням після Другої світової.

Уже наприкінці 40-х і в 50-х роках на стику формальності й легкої недбалості вималювався звичний нам casual-образ. Цікаво, що слово «casual» з’явилося дещо пізніше, його пов’язують із модою серед футбольних фанів Шотландії.

Ось ще кілька фактів про цей стиль:

  • - у перекладі означає «повсякденний», «недбалий», «вільний», однак у жодному разі не допускає неохайності;

  • - робить ставку на простоту та комфорт;

  • - доречний для різноманітних нагод у межах міста;

  • - легкий для відтворення, адже його елементи (тою чи іншою мірою) має кожен гардероб.

CASUAL BY FASHIONISTA

Для кращого розуміння виокремимо основні маркери, з допомогою яких упізнається стиль casual:

  • 1. Силует прямий або вільний.

  • 2. Деталі лаконічні.

  • 3. Речі однотонні. Якщо є принт, то неконтрастний, як правило, геометричний.

  • 4. Кольори нейтральні, приглушені (чорний, сірий, молочний, білий, коричневий, бежевий, синій, хакі). Серед більш яскравих відтінків перевагу мають ті, що з сірим пігментом (теракотовий, припилений рожевий, блакитний тощо). Червоний – як мікроакцент на нейтральному тлі.

    CASUAL BY FASHIONISTA

    CASUAL BY FASHIONISTA

  • 5. Ключові тканини: влітку – бавовна та льон; взимку – костюмна шерсть і трикотаж; поза сезонами – денім.

  • 6. Жодних рюшів, воланів, блискіток, глибоких вирізів, тонкого трикотажу, що щільно облягає.

Стосовно структури, то стиль casual формують базові речі, які виглядають або розслаблено, або елегантно і стримано. У їх єднанні й народжується неповторний шарм повсякденного стилю. Його найбільш впізнавані елементи – це класичні джинси та брюки, футболки й сорочки, джемпери й кардигани.

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

Сукням і спідницям тут теж є місце, але вони не повинні бути надто короткими й без зайвого декору. Довершують casual-образи жилети, піджаки вільного крою, тренчіпальта-халати чи пальта-піджаки. Взуття завжди зручне: на плоскому ходу або невисоких стійких підборах. Сумки структуровані й виконані у нейтральній кольоровій гамі.

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

Аби повсякденний комплект був цікавим, слід ретельно добирати аксесуари. Вони не мають різко чіпляти на себе погляди, а тільки додавати образу глибини й завершеності. Із цим завданням чудово справляються окуляри, шарфи, шовкові хустинки та шкіряні ремені. З допомогою останніх можна також підкреслити лінію талії і додати витонченості прямому силуету.

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

Прикраси в casual-луках, як правило, представленні лаконічною біжутерією. І навіть коли персні, сережки, ланцюжки або браслети виконані з дорогоцінних металів, вони зберігають зрозумілу форму й стриманість ліній.

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

Якщо ви вже читали нашу публікацію про мінімалізм, то могли помітити, що стиль casual має з ним багато перетинів. Насправді, вони часто співіснують разом, не виключаючи один одного. Проте мінімалізм – поняття вужче, найперше воно про чистоту форм, відсікання зайвого, максимально високу якість речей і свого роду статусність. Тоді як повсякденний стиль – про зручність та поєднання різних за настроєм елементів в одному образі.

Стиль casual має кілька підвидів, і серед найбільш відомих команда FASHIONISTA виділяє чотири: SMART CASUAL, CASUAL CHIC, SPORT and STREET CASUAL. 

SMART CASUAL

SMART CASUAL – стиль сучасних активних ділових людей. Ідеальний для тих, хто не скутий жорстким робочим дрес-кодом. Хоч часто в установах і корпораціях із суворо регламентованим вбранням існують так звані casual friday, коли правила послаблюються і на арену виходить smart casual.

У такому образі зберігається строгий силует, але окремі елементи стають менш формальними. Зокрема, джинси прямого крою без рваностей заміняють брюки; футболкаводолазка або джемперсорочкулофери чи базові білі кеди – туфлі-човники тощо. Smart casual – це золота середина між класичним офіційним убранням і вільним повсякденним.

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL CHIC

CASUAL CHIC – це відхилення у бік жіночності й вишуканості. У ньому об’єднанні елегантність, розкіш і комфорт. Для стилю casual chic, між іншим, характерне використання сатинових суконь і спідниць, інших їх варіацій у довжині міді, підборів. Якщо все ж спідниця чи сукня коротка, то обов’язково скомпенсована маскулінністю й затишністю інших речей у комплекті.

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

Цей підвид повсякденного стилю часто поєднує просту форму й дорогі матеріали, звичні речі та елементи, що викликають інтерес. Як варіант, стриманий одяг доповнюють активні чи статусні аксесуари.

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

SPORT CASUAL

SPORT CASUAL – одяг цього стилю не передбачає походів до спортзалу. Натомість він згодиться для прогулянок у місті, розслабленого проведення часу в колі друзів і родини, виїздів за місто та подорожей.

Sport casual комбінує знайомі casual-речі зі спортивними (бомберами, худі, толстовками, світшотами, спортивними костюмами, дутими жилетами чи куртками, джегінсамивелосипедками тощо). Часто сумку тут замінює рюкзак, а одним із найбільш популярних поєднань є худі + пальто/тренч.

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

STREET CASUAL

STREET CASUAL – найбільш розслаблений і безпосередній підвид повсякденного стилю, де правила поступаються свободі самовираження. Залишаються тільки ключові орієнтири – зручність одягу й мінімальний декор. Так виглядає вулична мода з характерною для неї багатошаровістю, грою об’ємів і контрастом фактур.

Тут доречні потерті джинси, вироби зі шкіри, різні варіанти курток й іншого верхнього одягупіджаків і жилетів, цікаві аксесуари та більш яскраві кольорові або принтовані рішення – все, що ви звикли бачити на зірках street-style.

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

CASUAL BY FASHIONISTA

СASUAL-СТИЛЬ – це демократичний спосіб самовираження через одяг, який згодиться для будь-яких випадків. У ньому не треба йти на компроміси з комфортом, а розмаїття видів дарує свободу творчості. Розглядаючи «чистий» повсякденний стиль, команда FASHIONISTA хотіла виокремити його примітні ознаки, щоб ви легко відтворювали їх на практиці. При цьому в реальному житті casual легко міксується з елементами стилю бохо, романтикою, гламуром і т. д. Тож, якщо виникне бажання експериментувати, не відмовляйте собі в ньому!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ