БАГАТОЛИКИЙ КАРТАТИЙ ПРИНТ

list Розділ: Основи стилю Дата публікації: favorite Вподобання: 1338

Клітинка ніколи не виходить із моди, тільки її види перемінюються на хвилях трендів. Заглиблюючись в історію картатого візерунку, можна вивчати історію країн, мистецтва й моди. Сьогодні ж наша команда розповість про ключові види клітинки, аби ви при нагоді без труднощів могли уявляти Принца Валлійського або ж пепіту. Після короткого лікнепу від FASHIONISTA описати співрозмовнику картатий принт буде куди простіше.

ТАРТАН

Є багато версій перекладу слова «тартан», одна із них – «колір місцевості». Звучить поетично, а от пояснення доволі приземлене. Шотландські клани фарбували овечу шерсть натуральними барвниками, якими був багатий саме їх край (вільхою, чорницею, водоростями й т. д.). З цих ниток горяни пряли картаті орнаменти з вертикальних і горизонтальних смуг, а також квадратів і прямокутників, заповнених (завдяки саржевому переплетінню) діагональними лініями. З часом кожен клан мав свій, упізнаваний іншими кланами, тартан. Нині його розмаїття вражає, але найбільш відомими видами «шотландки» є:

  • - Royal Steward – першим спадає на думку при згадці про тартан; у ньому домінує червоний колір. Цікаво виглядає така клітинка на нетиповій для шотландських традицій фактурі й у незвичних поєднаннях. Свого часу Вів’єн Вествуд активно використовувала тартан для своїх провокативних панк-образів;

    CELL BY FASHIONISTA

    CELL BY FASHIONISTA

    CELL BY FASHIONISTA

    - Black Watch – воєнний тартан, барви якого нагадують камуфляжне забарвлення. Часто прикрашає верхній одяг, піджаки. Певний контраст із жіночністю створює на сукнях різних фасонів.

    CELL BY FASHIONISTA

    CELL BY FASHIONISTA

    У 1924 році британський бренд Burberry випускає культові тренчі з картатою підкладкою. При її створені Томас Барбері надихався традиційним візерунком на англійських пледах та використав 4 кольори: чорний, білий, пісочний і червоний. Новий вид тартану Burberry вже давно вийшов за межі підкладки і називається ще англійською клітинкою, або Nova Check.

    CELL BY FASHIONISTA

    CELL BY FASHIONISTA

    CELL BY FASHIONISTA

ГЛЕНЧЕК ТА ПРИНЦ ВАЛЛІЙСЬКИЙ

Класичний гленчек виконаний в ахроматичній гамі, але можливі й інші, приглушені відтінки. Його батьківщиною є землі неподалік озера Лох-Несс. Він також вважається видом родового тартану, але утворений не лініями, а дрібними завитками. З допомогою гленчеку легко створювати аскетичні образи, що полонять серця своєю благородністю.

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

Наклавши на гленчек контрастну клітинку великого масштабу, утворюється віндзорська клітинка, яку ще називають Принцом Валлійським. Таку назву вона дістала на честь Едуарда VIIІ, котрий був її фанатом і знаним експериментатором зі стилем. Популярна в 1920-х, до жіночого гардеробу віндзорська клітинка просочилася вже у наступному десятилітті. Сьогодні її стриманість прекрасно вписується в діловий і мінімалістичний стилі.

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

ГУСЯЧА ЛАПКА

Один із найдавніших картатих візерунків, що набув знаної нам форми в ХІХ столітті. Її старшим братом є клітинка великого масштабу – собачий зуб, тоді як гусяча лапка зазвичай невелика й нагадує відбитки лап свійських птахів. На практиці ж нею часто називають такий візерунок будь-якого масштабу. Фанаткою цієї клітинки була Коко Шанель, яка й популяризувала її на увесь світ.

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

ПЕПІТА

Гусячу лапку інколи плутають зі ще одним видом дрібного картатого орнаменту, що своєю назвою завдячує танцівниці Пепіті де Оліві, яка активно носила одяг з ним. Візерунок пепіта утворюють клітинки із завитками, що з’єднуються по діагоналі. Їх розмір – близько 1 мм. Такий принт чудово розбавить монохромний образ або ж поєднається з іншим мінімалістичним орнаментом (наприклад, тонкою смужкою).

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

ВІКОННА РАМА

Свою назву ця клітинка має завдяки великим відстаням поміж нешироких ліній: коли її розглядати, виникає асоціація із віконною рамою та склом у ній. Мабуть, один із найлегших для експериментів з принтами візерунок. Простір і свобода, що його пронизують, допоможуть не переборщити. Для витягування силуету обирайте цей принт із прямокутниками, що тягнуться донизу.

Інколи її ще називають королівською клітинкою: на честь королеви Вікторії, за часів правління якої такою тканиною прикрашали покої палацу.

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

ВІШІ

Клітинка віші родом із Провансу, містечка Віші. Тут у 1850 році було створено принт із невеликих клітинок двох кольорів, один із яких, як правило, був білим. Спершу такий візерунок прикрашав скатертини й серветки, але через 100 років заполонив уми модниць. Сталося це, зокрема, з подачі Бріджит Бордо, що обрала для свого весілля картату біло-рожеву сукню.

В англомовних країнах цю клітинку ще називають гінгем. Він прекрасний не тільки в кольорових, а й ахроматичних варіаціях.

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

АРҐАЙЛ ТА АРЛЕКІН

Візерунок із ромбами арґайл, як і принт Принц Валлійський, пов’язують з іменем Едуарда VIII, що був знаним стилягою. Він почав носити шкарпетки з ромбами під час ігор у гольф. Згодом цей орнамент перекочував і на решту трикотажного гардеробу й став культовим. Утворює його шахівниця з ромбів та накладена поверх неї тонка контрастна смуга.

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

Близький родич арґайлу – принт арлекін. Він не має тонких ліній і є алюзією на одяг циркових артистів, що ніби зшитий із різних клаптиків тканин.

CELL BY FASHIONISTA

CELL BY FASHIONISTA

Багатоликий та універсальний картатий візерунок: різних розмірів, кольорів і навіть форм. Доречний в рамках різних стилів і подій. Котрийсь із них неодмінно припаде вам до душі. А як саме улюблена клітинка називається, ви вже точно знаєте!

Неділя Понеділок Вівторок Середа Четвер П'ятниця Субота Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень

РЕЄСТРАЦІЯ

РЕЄСТРАЦІЯ НОВОГО ОБЛІКОВОГО ЗАПИСУ